NHL-seura Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtajan, Jarmo Kekäläisen puhelin käy tulevina päivinä kuumana. NHL:n siirtoraja umpeutuu ensi viikon maanantaina kello 22 Suomen aikaa – ja Kekäläisen seurassa pelaa kevään siirtomarkkinoiden kuumin nimi, laitahyökkääjä Artemi Panarin.

Vasemmalla laidalla viihtyvä, oikealta puolelta laukova Panarin siirtyi Blue Jacketsiin kesällä 2017. Toimitusjohtaja Kekäläinen hankki Panarinin vaihtokaupassa Chicago Blackhawksista. Kaupan toinen iso palanen oli laitahyökkääjä Brandon Saad, joka palasi Columbuksesta Chicagoon.

Panarin oli valittu kesällä 2016 NHL:n vuoden tulokkaaksi, ja hänet nimettiin kauden 2016–17 päätteeksi NHL:n kakkostähdistöön.

Lähtöpäätös ja potkut

Traktor Tšeljabinskin kasvatti on vain parantanut tahtiaan Ohiossa. Päävalmentaja John Tortorella päätti antaa Panarinille vapaat kädet – ja pelaaja on vastannut huutoon.

Hän teki viime kaudella runkosarjassa 82 tehopistettä, oman piste-ennätyksensä, ja keikkuu tällä hetkellä NHL:n pistepörssin kärjen tuntumassa.

Panarin on saalistanut ennen Blue Jacketsin seuraavaa ottelua tehopisteet 24+43=67 pelaamissaan 56 ottelussa.

Panarinin kaksivuotinen, 12 miljoonan dollarin arvoinen pelaajasopimus umpeutuu heinäkuun alussa.

Venäläinen, josta tulee rajoittamaton vapaa agentti, on ilmoittanut agenttinsa, sittemmin kenkää saaneen Dan Milsteinin suulla, että ei aio neuvotella jatkosopimuksesta Blue Jacketsin kanssa ennen kauden päättymistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Panarin vaihtaa seuraa.

Kova hintapyyntö

Panarin on yhdistetty kevään siirtohuhuissa muun muassa Nashville Predatorsiin, Boston Bruinsiin, New York Islandersiin ja Dallas Starsiin. Hänen peräänsä ovat epäilemättä kyselleet kaikki Stanley Cupista tällä kaudella haaveilevat seurat.

Jarmo Kekäläisen päätettäväksi jää, pakkaako Panarin laukkunsa helmikuussa vai vasta kauden päätyttyä.

Huhujen mukaan Kekäläinen vaatii venäläisestä ykköskierroksen varausta, nuorta NHL-pelaajaa ja prospektia.

Eikä Panarin ole Kekäläisen ainoa ongelma.

Ärsytetty karhu

Blues Jacketsin ykkösmaalivahti, venäläinen Sergei Bobrovski kommentoi tulevaisuuttaan jo syksyllä harjoitusleirin alkaessa.

Maalivahdin kehonkieli kiljui tyytymättömyyttä, eikä hän ole pelannut tasollaan kuluvan kauden aikana. Bobrovski on jopa suljettu kerran joukkueen ulkopuolelle kurinpidollisista syistä.

Myös Bobrobvskin nykyinen pelaajasopimus päättyy ensi kesänä. Umpeutuva lappu on arvoltaan 29,7 miljoonaa dollaria, eli sopimus vie seuran palkkakatosta 7,425 miljoonan dollarin kokoisen siivun joka kausi. Hänet on yhdistetty muun muassa Florida Panthersiin.

Bobrovski on noussut NHL:n parhaiden maalivahtien joukkoon Columbuksessa, johon hänet kaupattiin Philadelphia Flyersistä kesäkuussa 2012 kolme varausvuoroa vastaan.

Bobrovski pelasi heti seuraavalla kaudella 2012–13 NHL:n tähdistöottelussa ja voitti NHL:n parhaalle maalivahdille annettavan Vezina Trophyn. Hän toisti samat saavutukset kaudella 2016–17.

Bobrovski täytti viime syksynä 30 vuotta, ja hän on kärsinyt viime vuosina nivusvaivoista. Hän hamuaa uransa pisintä ja rahakkainta sopimusta. Maalivahdin huippuosaamisesta huolimatta moinen, mahdollisesti seitsemän vuoden mittainen sopimus on riski pitkän tähtäimen ajattelussa.

Kuva: Shutterstock