Suomalaiset ovat äänestäneet vaniljajäätelön tylsimmäksi jäätelöksi. Vaniljajäätelö on silti kulkenut pitkän matkan suomalaisten lautasille, pöytiin ja sydämiin. Tässä pikakelauksena vaniljajäätelön pitkä historia!

1. Ennen ajanlaskun alkua muinaiset kreikkalaiset ovat tiettävästi ensimmäisiä, jotka aloittivat jäätelön kaltaisen jälkiruoan syönnin ennen nykyisen ajanlaskun alkamista.

Vaniljajäätelön lyhyt historia 2

2. Marco Polo toi 1300-luvulla jäätelöä Eurooppaan, ja vaniljaa alettiin tuomaan sen viljelymaista. Vaniljaa kasvatetaan mm. Intian Valtameren saarilla, Karibialla sekä Keski-ja Etelä-Amerikassa.

Vaniljajäätelö ja sen lyhyt historia3

3. Vasta italialaiset keksivät 1500-luvulla lisätä jäätelöön kermaa ja kananmunia. Sitä ennen jäätelö tehtiin vain mehuista, sokerista ja vedestä.

Vaniljajäätelön lyhyt historia3

4. 1800-luvulle saakka vaniljajäätelö oli vain harvojen hyväosaisten herkkua. Jäätelöteollisuuden voidaan laskea alkaneen Yhdysvalloissa teollistumisen aikakautena, jolloin massatuotanto alkoi ja herkku tuli kaikkien ulottuville.

Vaniljajäätelö ja sen lyhyt historia5

5. Suomen ensimmäistä vaniljajäätelöä myivät yllättäen venäläiset, jotka kulkivat kärryillään pitkin katuja.

vaniljajaatelo-ja-sen-lyhyt-historia_5

6. Varsinaisen ensimmäisen jäätelötehtaan perusti italialainen Magin perhe vuonna 1922, joka aloitti nimellä Helsingin Jäätelötehdas.

vaniljajaatelo-ja-sen-lyhyt-historia_7

7. Ensimmäinen jäätelöbaari avattiin Helsinkiin vuonna 1936.

vaniljajaatelo-ja-sen-lyhyt-historia_8

Lähteet:

www.idfa.org, www.suomenkuvalehti.fi, www.icecream.com

4 vastausta aiheeseen “Vaniljajäätelö ja sen lyhyt historia”

Kommentit on suljettu.