Niksi on pieni arkipäivän oivallus, jossa hyödynnetään arjen luovuutta ja kekseliäisyyttä. Tyypillistä niksille on, että jotain materiaalia tai esinettä käytetään toisessa tarkoituksessa kuin mihin se on alkujaan tarkoitettu.

Niksit ovat suomalaisuuden ytimessä. Pirkka-lehti on kerännyt niksejä vuosikymmenestä toiseen, eikä Niksi-Pirkan suosio ole himmentynyt vuosien varrella.

Tiesitkö tämän nikseistä?

1. Pirkka julkaisi ensimmäinen niksin jo vuonna 1974. Vuosien saatossa ihmiset ovat lähettäneet yli 100 000 niksiä. Näistä on julkaistu reilut 5 000. Pirkan nettisivuillakin niksejä on jo yli 42 000.

2. Suomessa on nikseille omistautunut työmyyrä, nimittäin niksologi Anssi Orrenmaa, joka johtaa Seinäjoella “Niksologian tutkimuskeskusta“ ja koostaa Pirkassa julkaistavia niksejä. Niksologi mm. testaa niksejä, jotta saadaan selville, kuinka hyvin ne toimivat – vai toimivatko ollenkaan.

3. Suomalaisniksien priimusmoottori ja niksivälineiden ikisuosikki ovat tietysti sukkahousut. Mikään muu ei ole tarjonnut yhtä paljon ideoita nikseihin. Miksikö? Koska sukkahousuissa on sen sata kätevää ja nikseihin sopivaa ominaisuutta, kuten joustavuus, ohuus, läpinäkyvyys, leikattavuus, pussimaisuus tai kaksihaaraisuus. Lisäksi ohuen materiaalin vuoksi sukkahousuihin tulee helposti silmäpakoja jopa ensimmäisellä käyttökerralla. On siis täytynyt keksiä jotain muuta käyttötarkoitusta sukkahousuille, joita ei kehtaa enää laittaa jalkaansa.

4. Tällä hetkellä niksien trendinä on pienuus. Mitä pienempi niksi, sen yleispätevämpi se monesti on.

5. Niksin tärkein ominaisuus on toimivuus, sillä toimimattomalla niksillä ei ole muuta virkaa kuin tuoda hyvät naurut sivustaseuraajille. Hauskuus onkin heti toiseksi tärkein ominaisuus. Parhaat niksit ovat nimittäin hiukan huvittavia tai hassuja, mutta samalla erittäin käytännöllisiä.

6. Tiedätkö, mikä on ideana suurimmassa osassa niksejä? Säästäminen. Niksien avulla säästetään aikaa, rahaa, vettä tai energiaa.

7. Niksi-Pirkkaan eniten niksejä lähettävät 20–30-vuotiaat naiset. Miehissä niksinikkarit ovat yleensä tätäkin nuorempia. Suomen nuorissa on selvästi tulevaisuus myös niksien saralla.

Lähde:
www.pirkka.fi
www.wikipedia.com
Pääkuva: Flickr/How can I recycle this