Hampurilainen, hamppari, burgeri, purilainen… Rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Sillä on myös ikioma päivä, sillä 28. toukokuuta on Hamburger Day.

Tiesitkö tämän hampurilaisista?

1. Hampurilaisen nimi “Hamburger“ on alkujaan saksaa, ja tarkoittaa Hampurissa asuvaa henkilöä. Jauhelihasta tehty hampurilaispihvi oli suosittu Saksassa jo 1800-luvulla ja siirtyi saksalaisten maahanmuuttajien mukana Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa. Yhdysvalloissa pihvi sai kaverikseen sämpylän.

tiesitko-taman-hampurilaisista-Kevin-Jarret-Flickr-5
Kuva: Flickr/Kevin Jarret

2. McDonald’s oli Yhdysvaltojen ensimmäisiä pikaruokapaikkoja. Veljekset Dick ja Mac McDonald avasivat ensimmäisen ravintolansa Kaliforniassa 1940-luvulla. Nykyisin se on maailman suurin hampurilaisketju, joka löytyy yli sadasta maasta.

tiesitko-taman-hampurilaisista-Mike Mozart-flickr-6
Kuva: Flickr/Mike Mozart

3. Hampurilaisen suosittu muunnos juustohampurilainen keksittiin Yhdysvalloissa vuonna 1935. Siitä se sitten lähti. Markkinoille alkoi ilmestyä monia muunnelmia, kuten kerroshampurilaisia, ja jauhelihapihvin sijaan purilaisen välissä voi olla kana-, kala- tai kasvispihvi.

4. Suomessa ensimmäiset amerikkalaistyyliset hampurilaisravintolat olivat Go Inn, Omena, Wimpy ja Carrols. Suomen ensimmäinen McDonald´s avattiin Tampereella 1984.

tiesitko-taman-hampurilaisista-7
Kuva: Wikipedia

5. Suomen suurin pikaruokaravintolaketju on Hesburger. Yritys sai alkunsa Heikki Salmelan vuonna 1966 Naantaliin perustamasta grillikioskista. Hesburger-nimi oli esillä jo alkuvaiheessa, koska omistajan etunimi on Heikki. Salmelan mielestä nimessä ei ollut tarpeeksi ”jenkkifiilistä”, joten hän kääntyi mainostoimiston puoleen. Mainostoimisto pohti asiaa pari viikkoa ja ehdotti nimeksi – Hesburgeria. Nimiehdotus tuli maksamaan 100 000 markkaa.

tiesitko-taman-hampurilaisista_Dezidor-3
Kuva: Flickr/Dezidor

Hampurilaisista on tietysti tehty myös biisejä. Amerikan ainoa fitness-räppäri, Fitty Smallz, eli Notorious F.I.T. teki aiheesta debyyttinsä, Hamburger Fries & Shake

Hampurilaisista löytyy lukemattomia eri versioita, kaikki herkullisia!