Sauna on erottamaton osa suomalaista kulttuuria, mutta tiesitkö nämä 10 asiaa saunasta?

1. Perinteisin suomalainen sauna oli savusauna, jossa oli maalattia. Saunan katossa oli savuluukku ja seinissä pienet valoaukot. Saunoissa ei ollut ikkunoita.

tiesitko-nama-10-asiaa-saunasta-2

2. Entisaikaan saatettiin kylpeä joka päivä, mutta 1900-luvulla saunominen vähentyi kahteen kertaan viikossa. Yleensä saunottiin keskiviikkoisin ja lauantaisin, joista lauantai oli tärkein saunapäivä.

3. Yleiset saunat yleistyivät 1800-luvun lopulta lähtien, kun väestö alkoi keskittyä kaupunkeihin. Kaupunkitonteille ei yleensä rakennettu saunoja niiden aiheuttaman palovaaran vuoksi. Yleissaunojen määrä väheni nopeasti 1950-luvulta lähtien. Aluksi yleiset saunat korvautuivat kerrostalojen yhteissaunoilla ja 1960-luvun lopulta lähtien myös huoneistosaunoilla.

4. Saunaa käytettiin muuhunkin kuin peseytymiseen, sillä sauna oli lämmön ansiosta hygieeninen paikka ja siellä oli mahdollista lämmittää vettä. Saunassa mm. hoidettiin sairaita, synnytettiin ja vietiin kuolleet pestäviksi. “Jos ei sauna, terva ja viina auta, on tauti kuolemaksi“, sanoo suomalainen sananlaskukin. Saunassa on myös valmistettu maltaita ja Länsi-Suomessa saunassa oli tapana savustaa lihaa.

5. Aikoinaan uskottiin, että pihapiirissä asuu haltijoita, eli tonttuja. Saunatonttu vartioi saunaa. Saunomisen piti tapahtua lauantaisin tarpeeksi aikaisin, jottei rikottaisi pyhäpäivään liittyviä sääntöjä. Saunassa ei myöskään saanut kiroilla, ettei saunatonttu suuttuisi.

6. Saunominen on osa suomalaiseen juhlaperinnettä. Erityisen merkittävinä on pidetty aattopäivien saunaa. Sauna puhdisti ruumiin ja sielun, pysäytti työnteon ja loi juhlatunnelman. Juhlat alkoivat saunomisen jälkeen.

7. Maailman suurin puulämmitteinen sauna on Merisotakoulun sauna Suomenlinnassa. Sauna valmistui vuonna 1904. Löylyhuoneen pinta-ala on 65 neliömetriä ja korkeus lähes viisi metriä. Lauteille mahtuu jopa 180 ihmistä.

tiesitko-nama-10-asiaa-saunasta-3

8. Maailman syvin sauna sijaitsee Pyhäsalmen kaivoksessa 1 405 metrin syvyydessä.

9. Rajaportin sauna on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Saunan toiminta alkoi vuonna 1906 Tampereen Pispalassa.

tiesitko-nama-10-asiaa-saunasta-4

10. Kesäkuun toinen lauantai on suomalaisen saunan päivä.

Lähteet:
Wikipedia
Keski-Suomen museo: Saunatontun monet toimet

Kuvat:
Wikipedia