Suomen kesätapahtumien joukosta löytyy uskomattoman monta erikoista urheilulajia, jossa kisataan MM-kisat kerran kesässä. Kesällä suomalainen hulluus tuntuukin puhkeavan kukkaan.

Tässä Suomen hauskat MM-kisat, tai tarkalleen ottaen pieni otos niistä:

1. Eukonkannon MM-kisat 1.–2.7.2016

Sonkajärvellä otetaan eukko kainaloon ja kannellaan eukkoa pitkin maita ja mantuja jo 21. kerran. Eukonkanto on myös ulkomaalaisten suosiossa, ja osallistujia on tulossa ainakin 12 maasta. Radan pituus on 253,50 metriä ja sillä on yksi vesieste ja kaksi kuivaestettä. Kannettavalla eukolla pitää olla painoa vähintään 49 kiloa. Voittajat selvittävät radan minuutin pintaan. Hallitseva mestari Ville Parviainen on voittanut tittelin jo kahtena vuonna peräkkäin – pystyykö mies viemään mestaruuden kolmannenkin kerran? Viime kesänä Parviainen kantoi ”lainaeukkoa”, eli Sari Viljakaista, mutta tänä vuonna eukkona on vanha tuttu Janette Oksman.

Näin lajia esitellään ulkomailla:

2. Ilmakitaransoiton MM-kisat 24.–26.2016

Maailman parhaimmat ilmakitaristit kokoontuvat ilotteluun maailmanrauhan puolesta jo 21. kertaa Oulussa. Kisojen taustalla on ollut alusta lähtien rauhanomainen ideologia, jonka mukaan sodat loppuvat, ilmastonmuutos pysähtyy ja kaikki pahat asiat katoavat, jos ihmiset ympäri maailmaa soittavat ilmakitaraa.

Ohessa hallitsevan maailmanmestarin, venäläisen Kereel ”Your Daddy” Blumenkrantsin, taidonnäyte:

3. Saappaanheiton MM-kisat 9.–10.7.2016

Saappaanheitto on erityisen suosittua Suomessa, mutta harrastetaan sitä ahkerasti maailmallakin. Saappaanheiton 25. MM-kilpailut heitetään Kinnulassa. Yksilökisan lisäksi käydään myös joukkuekilpailu. Suomen joukkue voitti maailmanmestaruuden viime kesänä pidetyissä MM-kisoissa Italiassa. Tänä vuonna joukkue on heittäjien ennätysten ja ranking-tulosten perusteella jopa hieman kovempi. Hyvä Suomi!

Tässä Antti Ruusuvirran yli 63 metrin tempaisu maajoukkueen karsintakisoissa:

4. Suopotkupallon MM-kisat 15.–16.7.2016

Suopotkupallon MM-kisat potkitaan tänä kesänä 17. kertaa Hyrynsalmella. Suopotkupallon isänä pidetään Vuokatti Ski Teamin hyrynsalmelaisvahvistusta, hiihtäjä Esa Romppaista, joka haki kesäharjoitteluunsa vauhtia suolta. Nykyisin lajin MM-tittelistä kilpailee noin 300 joukkuetta. Ensimmäiset SM-kisat pistettiin pystyyn talkoovoimin kesällä 1998 ja mukana oli 13 joukkuetta. MM-kisoja on järjestetty vuodesta 2000 lähtien ja suomalaisten lisäksi lajista ovat innostuneet britit, hollantilaiset, ruotsalaiset, venäläiset, skotit ja islantilaiset.

Suopotkupallo on rankka laji, kuten videolta näkyy:

5. Naga morich -chilinsyönnin MM-kisat 14.8.2016

Tampereella kisataan tänäkin vuonna chilinsyönnin mestaruudesta. Kilpailun ideana on napostella puolen tunnin aikana mahdollisimman monta grammaa maailman tulisinta chiliä, Naga Morichia. Naga Morichin tulisuusaste on 10+++, eli scoville-asteissa noin 800 000–1 041 000. Kaupoissa myytävien jalapeñojen tulisuusaste on noin kolmosen luokkaa, mikä on scoville-asteissa 2 500–8 000. Kilpailusuoritus katsotaan lopetetuksi, jos suuhun menee jotain muuta kuin chiliä tai jos kilpailija oksentaa. Mestarit ovat yleensä vetäisseet reilusta sadasta pariin sataan grammaan chiliä kilpailun tuoksinassa.

Tältä se näyttää käytännössä:

6. Reiska-MM 21.–23.7.2016

Ettäkö mikä ihmeen Reiska? No aamutossuilla pelattavat futiksen MM-kisat tietenkin. Vesannolla pelataan tänä kesänä Reiskojen 10-vuotisjuhlaturnaus. Mukana yli sata joukkuetta. Pelijalkineeksi hyväksytään vain ja ainoastaan aidot Reinot (miehillä) ja Ainot tai Reinot (naisilla). Tossujen värillä ei ole väliä, mutta nauhalliset Reinot on kielletty. Pelijalkinetta ei saa muunnella, eikä kiinnittää mitenkään jalkaan.

Näin kisat sujuivat vuonna 2015:

7. Suolentiksen MM-kisat 30.–31.7.2016

Jos kerran jalkapallon pelaaminen sujuu suolla, niin miksei sitten lentopallokin! Suolentiksen MM-kisat pelataan Haukivuoren Rajasuolla. Uutuutena tarjolla on myös rokkisarja bändeille. Suolentopallo sai alkunsa, kun idean isä, pieksämäkeläinen Risto Tarkiainen, vieraili suopotkupallon MM-kisoissa vuonna 2002. Vuonna 2003 järjestettiin ensimmäiset testikisat, ja MM-kisat pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 2006.

Pelaaminen on välillä haasteellista:

8. Heinäseipään- ja leppäseipäänheiton MM-kisat 16.7.2016

Heittolajit ovat suuressa suosiossa. Heinäseiväs ja leppäseiväs lentävät MM-tasolla kuudetta kertaa Kannonkoskella. Tyyli on vapaa, joskin keihäänheiton osaamisesta on luonnollisesti hyötyä.

Tällaista on meno pöljäilysarjassa:

Moniinko MM-kisoihin aiot osallistua tänä kesänä?