Legenda Antero Mertaranta, 63, tunnetaan erityisesti lennokkaista jääkiekkoselostuksistaan. Miehen verbaalinen lahjakkuus ja tunteikas eläytyminen selostamopömpelissä nostaa tunnelman hurmokseen kotikatsomoissa. Wikisitaatitsivustolla lainataan Mertarannan sanomisia jääkiekon MM-kisoista vuosien varrelta.

Mertaranta ja mieleenpainuneet sutkautukset

Jääkiekon MM-kisat 1999:

– Vetäkää, lauo Helminen lauo! EI VOI OIJOIJOIJOI. Kaksi sekuntia aikaa! Kaksi sekuntia aikaa! Ja Venäjä on lyöty, Venäjä on lyöty. Suomi tasoittaa kolmeen kolmeen, Jere Karalahti. Nyt saa itkeä, nyt saa huutaa! (Suomen tasoitettua peli 3-3 ajassa 59.58. Suomi varmisti tällä tuloksella lohkovoiton.)

–  Ja tämä tosiaan tämä tilan antaminen Tšekille on sama melkein kuin itsensä hirttäisi.

Jääkiekon MM-kisat 2001

– Ja vaikka siellä Sami Kapasta leivottiin maalin kulmalla niin, että miehestä meinaa tulla torttua, niin suomalaiset kaivavat kiekon väkisin sinne maalinedustalle ja tekevät 3-0.

Jääkiekon MM-kisat 2006

– Siinä käy Kukkosen kädet kuin entisellä mateenpyytäjällä.

– Kyllä on Slovenian hyökkäyksetkin ollut kuin entisen miehen käynnit alakerran piialla… eli vähissä.

– Puolustus levisi kuin kuuluisat juustovoileivät.

Jääkiekon MM-kisat 2007

– Ja nyt pääsee suomipoika höyläämään.

– Sieltä se heilahtaa kuin entisen miehen kärpäspyydys.

– Ja kädet käyvät kuin entisellä ompelukoneen korjaajalla.

Jääkiekon MM-kisat 2008

– Aikaahan on vaikka melkeinpä, ei nyt ihan omakotitalon rakentamiseen, mutta kuitenkin varaston voi siinä rakentaa siinä ajassa oikeen kevyesti.

– Siellä on nyt sitten vuorostaan Vehanen saanut lommon huuleensa, mutta kuten tunnettua, nämä ovat sellaisia kosmeettisia haittoja, ja siitä kasvaa sellainen oikeen, voisiko sanoa, suomalaiskansallinen pusuhuuli, joka näin kotimaassa yön hiljaisina hetkinä noteerataan pelkästään positiivisena asiana.

– Ja siinä oli sellainen taklaus että venäläisen puhelinnumerot unohtuvat kolmeksi viikoksi.

Jääkiekon MM-kisat 2011

– Hellurei ja hellät tunteet!

– ..katsokaa tämän nuoren taiturin ooooiiii näittekö minkä maalin kaveri iskee!? Näittekö minkä maalin kaveri iskee?! Oottaa mailan lapaansa kiekon ja venäläispelaajat katsovat kentällä että herranjestas mitä siellä tapahtui? Granlund ottaa kiekon ottaa lätyn mailansa lavalle ja tekee kyllä tekee MM-historian yhden hienoimmista maaleista! Ei mitään muuta voi sanoa! Katsoakaa 19-vuotias nuorukainen sinne lätty kiinni ja Konstantin Barulin katsoo, että taivas varjele mitä sieltä tulee – sieltä tulee maaaaaaaaaali! (Mikael Granlundin ilmaveivimaali välierässä)

Jääkiekon MM-kisat 2012

Nyt on se kuuluisa pupu pöksyssä. Sitäkin on monta kertaa oikein porukassa mietitty että mitä se mahtaa tarkoittaa, kun se pupu on siellä pöksyssä.

Jos se olisi ollut vanha rättisitikka, olisi kaasupoljin mennyt pohjasta läpi.

Jääkiekon MM-kisat 2014

– Kädet ovat pystyssä kuin Paavilla! (Tuomarien työskentelystä Shipachyovin taklatessa törkeästi Jormakkaa.)

Jääkiekon MM-kisat 2017

– Sieltä ja tulee ja menee niin sanotusti pienestä reiästä häkkiin. Se on melkein kuin meikäläisen ammeessa, kun ottaa tapin pois, niin sieltä se sulahtaa. (Suomi – Slovenia)

– Leijona pitää tällä hetkellä voiton avaimia käsissään. Nyt on sellaiset avaimet, että niillä pääsee lähes mihin huoneeseen tahansa. Ehkä ainoastaan se huone 105, saavu sinne siis, ehkä se puuttuu. Mene ja tiedä… (USA – Suomi puolivälierä.)

Jääkiekon MM-kisat 2019
– Löikö mörkö sisään? (Suomi – Ruotsi, puolivälierä)

Mertarantaa lisää?

Iltalehden toimittaja Juha Veli Jokinen on julkaissut Mertarannan selostuksista mielenkiintoisen kokoelman, joka kantaa nimeä Se on siinä! – Antero Mertarannan parhaat. Teos on hankittavissa E-kirjana Elisa kirja -sivuilla.

Artikkelikuva: MTV / Suomi – Ruotsi -ottelu 2019
Lähde: Wikisitaatit