Sateenkaariruoka on suuri trendi maailmalla, mutta millaista voisi olla suomalainen sateenkaariruoka? Suosittu bloggari ja Youtube-tähti Derya Dincer päätti kokeilla ystävänsä Iina Kososen kanssa, miten sateenkaariväreillä voisi tuhota tylsyyttä Suomessa. Tuloksena oli sateenkaaripulla – tiettävästi maailman ensimmäinen sellainen.

osallistu-kilpailuun-ja-tapaa-youtube-tahti-derya-dincer-helsingissa-2

Alkoiko jauhopeukaloa syyhyttämään? Kokeile sateenkaaripullien leipomista! Voit leipoa pullataikinan tavalliseen tapaan ja lisätä taikinaan loppuvaiheessa pastavärejä. Vain mielikuvitus on rajana. Sateenkaaripullat syntyivät seuraavalla ohjeella:

Sateenkaaripulla

– 1 litra maitoa
– 4 pussia kuivahiivaa
– 1 tl suolaa
– kardemummaa
– 300 g sokeria
– 250 g voita
– n. 2 kg vehnäjauhoja
– 2 kananmunaa
– pastavärejä taikinan värjäämiseksi

Litran taikinasta tulee tulee noin 80 pikkupullaa tai 6-8 pullapitkoa. Ohjeen voi helposti puolittaa.

1. Jos käytät leivontaan tuorehiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, nesteen on oltava noin 42-asteista ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja leipurin kädestä.

2. Kohota pullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se on lähes kaksinkertaistunut.

3. Jaa taikina osiin ja lisää erivärisiä pastavärejä taikinaan. Leivo taikinasta pullapitkoja tai pullia leivinpaperille ja peitä ne leivinliinalla. Anna kohota.

4. Voitele pullat ennen paistamista kananmunalla ja koristele raesokerilla.

5. Paista pieniä leivonnaisia 225 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes pullan pinta ja pohja ovat kauniin vaaleanruskeat. Paista pitkot miedommassa lämmössä 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.

Sateenkaaripulliin käytettiin pastavärejä, joita löytyy suurimmista marketeista ja leivontatarvikeliikkeistä. Valmiiden värien lisäksi voi kokeilla tietysti myös luonnonmukaisia värejä. Saisiko kenties suomalaisista marjoista upeita värejä?

Tuottaako pullapitkon letittäminen ongelmia? Katso ohjeet videolta:

Näin sateenkaaripullan leipominen sujui Deryalta ja Iinalta.