Saksan Bundesligassa pelaava Stuttgart ilmoitti nimittäneensä Thomas Hitzlspergerin joukkueensa uudeksi urheilujohtajaksi.

Ennen huippupestiä 36-vuotiaalla Hitzlspergerillä on takanaan pitkä ura niin Saksassa kuin Englannissakin.

Hän pelasi Stuttgartin riveissä 172 ottelua, ja voitti Bundesligan mestaruuden vuonna 2007. Lisäksi hän on pelannut Serie A:ssa Lazion sekä Valioliigassa Aston Villan, West Hamin ja Evertonin riveissä.

Hitzlsperger aloittaa työt haastavassa tilanteessa, sillä Stuttgart on tällä hetkellä putoamisuhan alla.

– Oman jalkapallourani jälkeen olen kerännyt johtajakokemusta ja luonut kontakteja. Nyt uudessa roolissani urheilujohtajana, laitan kaikki peliin pitääkseni joukkueen Bundesligassa. Haluan kiittää seuran puheenjohtajaa ja hallitusta luottamuksesta. Odotan jo innolla tätä hienoa haastetta, Thomas Hitzlsperger totesi seuran tiedotteessa.

Homous edelleen tabu

Hitzlsperger tuli suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään urheilu-uransa jälkeen. Vuonna 2014 hän kertoi Die Zeit -lehdelle olevansa homoseksuaali.

– On ollut pitkä prosessi tulla tietoiseksi omasta homoudesta. Vasta muutaman viime vuoden aikana olen ymmärtänyt, että elän mieluummin miehen kanssa, Hitzlsperger totesi tuolloin.

Homous on ollut pitkään tabu erityisesti pallopeleissä. Siksi Hitzlspergerin avautumista pidettiin koko urheiluyhteisön kannalta merkittävänä avauksensa. Hän on tähän saakka ehdottomasti menestynein homoudestaan kertonut joukkueurheilija.

Suomessakin kohuja

Suomessakin aiheen ympärillä on ollut viime vuosina useampi kohu. Esimerkiksi kiekkopersoona Juhani Tamminen totesi muutama vuosi sitten, ettei suomalaisessa jääkiekossa ole homoja. Samalla hän totesi, ettei niin maskuliinisessa lajissa törmää ”pikku hiirulaisiin”. Asiaa paheksuttiin runsaasti mediassa.

Urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuori sai puolestaan potkut Espoo Unitedista vuonna 2016 homokommenttiensa takia. Tuolloin hän sanoi koripallojoukkueen GM:n roolissa, että seuraan ei homoja palkata.

Tällaisessa asenneympäristössä ei ollut ihme, että Hitzlspergerin kaltaisen huippujalkapalloilijan avautuminen sai runsaasti kansainvälistä kiitosta.

Myös saksalaisen tuore pesti on kerännyt runsaasti kannatusta sosiaalisessa mediassa.

Photo: Dictum Media