Zinedine Zidane yllätti jalkapallon ystävät viime kesänä, vain viisi päivää voitokkaan Mestarien liigan finaalin jälkeen.

Seura oli juuri jatkanut valtakauttaan eurooppalaisessa jalkapallossa. Se oli vienyt maailman kovimman ja arvostetuimman seurajoukkueiden kilpailun kolmannen kerran peräkkäin ja neljännen kerran viiden viime vuoden aikana.

Mutta Zidanelle riitti.

”Olen päättänyt, että en valmenna Real Madridia ensi kaudella. Kerroin Florentinolle (Real Madridin presidentti Florentino Pérez) ajatukseni ja tunteeni. Tiedän, että tämä on erikoinen hetki kaikille asianosaisille, mutta mielestäni tämä on oikea päätös”, Zidane kertoi pikaisesti organisoidussa lehdistötilaisuudessa.

Real Madrid oli palkannut Zinedine Zidanen päävalmentajakseen tammikuussa 2016. Hän johti seuraa 149 ottelussa ja voitti niistä 105. Kolmen europystin lisäksi Real voitti Zidanen alaisuudessa Espanjan mestaruuden kaudella 2016–17.

Erilainen dokumentti

Madrid oli šokissa tiistaina 5. maaliskuuta. Real Madrid oli juuri pudonnut Mestarien liigasta ensimmäisen kerran 46 kuukauteen.

Joukkue oli pelannut kaudesta 15–16 lähtien 47 Mestarien liigan ottelua, joista se on voittanut 32 ja hävinnyt vain seitsemän. Maaleja Real mätti voittokulkunsa aikana kahmalokaupalla, peräti 112.

Nyt joukkue oli kuitenkin ontunut laulukuoroon häpäistynä, vain varjona entisestään. Nuori ja nälkäinen Ajax, joka oli hävinnyt otteluparin avauspelin kotonaan, nöyryytti isäntiä Santiago Bernabéulla maalein 1–4.

Tappio oli Realin historian suurin kotikentällä Euroopassa, mutta pelitapahtumiin tulos jopa mairittelee isäntiä.

Realin asenne – tai paremminkin uumoiltu asenneongelma – kulminoitui kapteeni Sergio Ramosiin, joka katsoi ottelun pressiboksista.

Hän oli ottanut otteluparin ensimmäisessä kohtaamisessa tahallisen keltaisen kortin ja pelikiellon, jotta saisi korttitilinsä tyhjäksi tulevia Mestarien liigan taistoja varten. Ramosista dokumenttia tekevä kuvausryhmä oli paikalla pressiboksissa, kun tämä seurasi Ajaxin säkenöivää esitystä.

Ronaldoa ei korvattu

Zidanen lisäksi myös kentältä poistui iso palanen, koska Real Madridin portugalilainen supertähti Cristiano Ronaldo pakkasi viime kesänä laukkunsa ja siirtyi torinolaiseen Juventukseen 112 miljoonan euron siirtosummalla.

33-vuotiaan Ronaldon tähden uumoiltiin olevan himmenemässä, kun hän oli viimeistellyt vain neljä maalia La Ligan jäädessä joulutauolle kaudella 17–18. Kevätkaudella Ronaldo teki kuitenkin vakuuttavat 26 maalia 27 ottelussa, ja hänen nimiinsä kirjattiin kaikkiaan 15 maalia voittojuhliin päättyneessä Mestarien liigassa.

Perez jätti Ronaldon korvaamatta. Tällä kaudella Real Madridin paras maalintekijä, Karim Benzema, teki Mestarien liigassa neljä maalia.

Lopetegui-farssi

Myös penkin päässä on suuri aukko, joka juontaa juurensa siihen, että Real hoiti Zidanen korvaajan, Julen Lopeteguin palkkaamisen ylimielisesti.

Seuraajan Real-sopimus julkistettiin 12. kesäkuuta 2018 – Espanjan maajoukkueen päävalmentajana toimineen Lopeteguin valmistautuessa Venäjällä pelattaviin MM-kisoihin. Espanjan jalkapalloliitto ei tästä tykännyt, vaan antoi päävalmentajalleen potkut seuraavana päivänä.

Näin ollen Lopeteguin uskottavuus oli kärsinyt kolauksen ennen kuin hän oli toiminut sekuntiakaan Realin päävalmentajana.

Realin kausi käynnistyi yskähdelleen Lopeteguin alaisuudessa, ja päävalmentaja sai kenkää lokakuussa Realin hävittyä El Clásicon Barcelonassa maalein 5–1.

Kun Lopetegui sai väistyä, seura nosti vastuuseen entisen pelaajansa Santiago Solarin. Tämän alaisuudessa Real on kuitenkin kohdannut historiansa kaksi pahinta kotitappiota eurokentillä, sillä joulukuussa TsSKA Moskova haki Espanjan pääkaupungista pisteet maalein 0–3. Sitten oli Ajaxin vuoro nöyryyttää isäntiä.

Muutoksen aika

Realin putoaminen Mestarien liigan neljännesvälierissä johti siihen, että espanjalaislehdistö alkoi vaatia Solarin, Perezin ja useiden nimekkäiden pelaajien päätä vadille.

Espanjassa on pitkin kautta puhuttu Gareth Balen Real-uran päättymisestä. Ajax-ottelussa walesilainen tuli vaihdosta kentälle, eikä häntä nähdä ensi kaudella Realin paidassa, mikäli jokin Englannin Valioliigan suurseuroista lyö tarpeeksi rahaa tiskiin.

Miten käy puolestaan saksalaisen Toni Kroosin tai tahallisen pelikieltonsa myötä jälleen kyseenalaista mainetta niittäneen Sergio Ramosin? Myös Karim Benzeman päivät Bernabeulla saattavat olla luetut.

Konsensus on, että yksi seuran historian merkittävimmistä aikakausista on tullut auttamatta päätökseensä. Tämän taisi myös Zidane aavistaa viime kesänä.

”Monien mielestä tässä ei ole järkeä”, Zidane sanoi hyvästellessään Madridin. ”Mutta minusta on. On muutoksen aika.”