Ratapyöräilyn kaatumiset -koosteessa kalteva rata ei anna armoa, se heittää ratapyöräilijöitä kylmästi pyörän selästä.

Ulkopuolisin silmin, katsojan roolissa kaatumiset näyttää melko pahoilta ja karmeilta, ilmalento ohjaustangon yli, tömähdys niskoille, kilpakavereiden tuuppaukset, liukumiset, niiden täytyy tuntua jossain, sattua ja paljon. Yhden kaatuminen johtaa herkästi joukkomuksahduksiin, sillä jarruttomilla ratapyörillä ei äkkiseltään hiljennetä vauhtia.

Katsotaan tähän väliin kooste ja palataan sen jälkeen tarkemmin lajin pariin.

Ratapyöräilyn kaatumiset

Mitä on ratapyöräily?

Suomen Pyöräily ry:n sivulla lajia kuvataan näin:
”Ratapyöräily on pyöräilyn muoto, jossa pyöräillään tarkoitusta varten rakennetuilla radoilla eli velodromeilla. Suomessa on kaksi käytössä olevaa velodromia: Helsingin betonirakenteinen Velodromi ja Turun asfalttipäällysteinen Kupittaan Velodromi.

Ratapyöräilyssä käytetään yksinkertaisia, yksivaihteisella kiinteällä välityksellä varustettuja pyöriä, eli pyörän polkimet pyörivät samaa tahtia renkaiden kanssa ja pyöräilijän on näin poljettava koko ajan. Ratapyörässä ei ole jarruja, vaan hidastaessa polkemista vastustetaan. Vaihteita on vain yksi, sopiva välitys valitaan rataksia vaihtamalla. Koska aerodynaamisuus on merkittävässä asemassa ratapyöräilyssä, kiinnitetään ajoasentoon paljon huomiota.

Ratapyöräily on luonteeltaan enemmänkin kilpailulaji, mutta moni maantiepyöräilijä sekä nuoret pyöräilijät harjoittelevat myös radalla saadakseen voimaa, nopeutta ja räjähtävyyttä päälajeihinsa. Myös pikaluistelijat ovat ottaneet ratapyöräilyn osaksi kesäharjoitteluaan.”

Haluaisitko kokeilla ajoa velodromilla?

Monet ratapyöräilyseurat tarjoavat siihen mahdollisuuden, joten kannattaa rohkesti ottaa yhteyttä lähimpänä sijaitsevaan seuraan.

Lähteet:
Suomen Pyöräily ry
Best of Cultes