Suurimpien ja rikkaimpien jalkapalloseurojen kannattajat kaipaavat usein siirtomarkkinoiden auetessa seuraavaa laadukasta avainpelaajaa. Koska siirtosummat ovat nousseet tähtitieteellisiksi 2010-luvulla, myös odotukset ja valokeila ovat entisestään kasvaneet.

Jalkapallon 20 rahakkaimmasta pelaajakaupasta vain kolme on tehty ennen 2010-lukua.

100 miljoonan euron siirtosumma rikottiin ensimmäisen kerran kesällä 2013, kun Real Madrid hankki walesilaisen Gareth Balen Tottenhamista.

Balen siirron jälkeen 100 miljoonaa euroa on ylitetty kuusi kertaa. Onnistuminen uudessa, vaativassa ympäristössä ei kuitenkaan ole aina taattua – ei edes eliittitason pelaajalle. Kysykää vaikka FC Barcelonan Philippe Coutinholta.

Huikea arvonnousu

Brasilialainen Coutinho oli ollut nerokas hankinta Liverpoolilta tammikuussa 2013. Coutinho ei ollut tehnyt lopullista läpimurtoaan Interissä, joka puolestaan tarvitsi varoja hankkiakseen kroatialaisen Mateo Kovačićin Dinamo Zagrebista. Näin ollen Liverpool sai Coutinhon verrattain pienellä 13 miljoonan euron siirtosummalla.

Coutinho pelasi Merseysidella 152 ottelua, joissa syntyi kunnioitettavat 41 maalia. Maaliensa lisäksi teknisesti taitava brasilialainen ihastutti Liverpoolin kannattajia millintarkoilla syötöillään, painonsiirroillaan ja harhautuksillaan.

Viisi vuotta myöhemmin edessä oli unelmien siirto Barcelonaan, joka oli valmis maksamaan Coutinhosta 135 miljoonaa euroa.

Edellinen liigamaali syksyllä

Coutinhosta tuli siirron myötä maailman kolmanneksi kallein jalkapalloilija. Hänen edellään ovat vain Paris Saint-Germainin Kylian Mbappé ja Neymar.

Barcelona näkee – tai ainakin näki – Coutinhon legendaarisen Andrés Iniestan korvaajana, joka yhdistäisi voimansa Liverpoolista tutun Luis Suárezin ja Lionel Messin kanssa.

Toisin on kuitenkin käynyt. Coutinho ei ole voittanut Barcelonan kannattajien luottamusta puolelleen.

Hän viimeisteli ensimmäisellä puolikkaalla kaudellaan kahdeksan liigamaalia, mutta kausi 2018–19 on ollut vaikeampi. Coutinho on tehnyt vain kolme maalia marraskuun jälkeen, kaikki cup-kilpailu Copa del Reyssa. La Ligassa hän on osunut tällä kaudella neljästi, mutta edellinen maali syntyi syksyllä. Tuolloin Coutinho onnistui Real Madridia vastaan.

Kannattajat tyytymättömiä

Viime lauantaina kannattajat osoittivat tyytymättömyyttään, kun Coutinho tuli vaihdosta Ivan Rakitićin tilalle. Keskikenttämies on saanut joukkuekaveriensa ja valmentaja Ernesto Valverden tuen, vaikka hän ei olekaan pystynyt vastaamaan odotuksiin ja vakiinnuttamaan paikkaansa Barcelonan kovassa joukkueessa.

Tuesta huolimatta kello tikittää. Coutinho on jo yhdistetty Manchester Unitediin ja Chelseaan. Hänen mahdollinen paluunsa Englantiin olisi rahakas, mutta brasilialaisesta saattaa silti tulla yksi kaikkien aikojen kalleimmista jalkapalloflopeista.