Winnipeg Jetsin laitahyökkääjä Patrik Laine teki 36 maalia tulokaskaudellaan 2016–17 NHL:ssä. Laine osui 44 kertaa viime kaudella runkosarjassa, ja hän on rikkonut kuluvalla kaudella 100 NHL-maalin rajan.

Laineen maalimäärä (105) tekee hänestä varausluokkansa tehokkaimman viimeistelijän. Toronto Maple Leafsin supertähti, ennen Lainetta kesällä 2016 NHL:ään varattu Auston Matthews seuraa Lainetta 101 runkosarjamaalillaan.

Onnistumisten myötä Laine on saanut osakseen runsaasti suitsutusta. Häntä on verrattu niin Jetsin entiseen lempilapseen, Teemu Selänteeseen kuin yhteen NHL:n historian parhaaseen maalintekijään, Washington Capitalsin Aleksandr Ovetškiniin.

Odotukset 20-vuotiasta Lainetta ja Winnipeg Jetsiä kohtaan eivät ole olleet koskaan korkeammalla. Niinpä hän joutui suurennuslasin alle, kun kausi 2018–19 alkoi saada painajaismaisia piirteitä sydäntalven aikana.

Mykistävä marraskuu

Laine aloitti kuluvan kauden verkkaisesti, sillä lokakuussa pelatuissa 12 runkosarjaottelussa syntyi tehot 3+2. Marraskuussa Laine oli kuitenkin NHL:n kuumin pelaaja.

Alkutahdit lyötiin marraskuun alussa Hartwall-areenalla, Helsingissä, jossa Winnipeg Jets kohtasi kahdesti Florida Panthersin.

Laine teki ensimmäisessä Helsingin-ottelussa hattutempun ja onnistui Panthersia vastaan kaikkiaan neljä kertaa. Pari viikkoa myöhemmin hän ampui kuukauden toisen hattutemppunsa, sillä kertaa Vancouver Canuksin verkkoon. St. Louis Bluesia vastaan suomalainen tykitti peräti viisi maalia.

Kokonaisuudessaan marraskuun 12 ottelua tuottivat Laineelle 18 maalia ja yhden syöttöpisteen. Laine laukoi otteluissa 54 kertaa, eli hänen viimeistelyprosenttinsa oli tähtitieteellinen 33,3%. Suomalainen oli itseoikeutettu valinta kuukauden parhaaksi pelaajaksi NHL:ssä.

Nelosketjun minuutteja

Erinomaisen marraskuun jälkeen Laineen peliaika nousi keskimäärin yli 18 minuuttiin. Maalitykin ruuti alkoi kuitenkin kostua: joulukuun 14 ottelua toivat tehot 3+4.

Tammikuussa pelaamissaan 11 ottelussa Tapparan kasvatti osui vain kerran, eikä hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa kerännyt kiitosta.

Heikot otteet johtivat siihen, että Jetsin päävalmentaja Paul Maurice päätti lähettää viestin tähtipelaajalleen: Laine pelasi 29. tammikuuta ottelussa Boston Bruinsia vastaan vain 10 minuuttia ja 55 sekuntia, eli vähemmän kuin kertaakaan aikaisemmin NHL-urallaan.

Laine on pudonnut ajoittain jopa Jetsin nelosketjuun. Lisäksi hän on menettänyt – ainakin väliaikaisesti – paikkansa joukkueen ykkösylivoimassa nuorelle Jack Roslovicille.

On oltava kärsivällinen

Toistaiseksi Mauricen herättely ei ole tuonut toivottavaa tulosta. Laine on pelannut 13 viime otteluaan maaleitta. Hän on tehnyt 34 viime ottelussa neljä maalia ja antanut kahdeksan maalisyöttöä.

Kaikkiaan Laine on saalistanut tällä kaudella tehot 25+11=36 pelaamissaan 58 ottelussa. Jets kohtaa seuraavaksi Ottawa Senatorsin. Ottelu pelataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa.

– Tällainen kokemus tulee jossain vaiheessa vastaan, jos pelaajalta odotetaan paljon tehoja. 25 tehtyä maalia ei ole hänen uransa huippua, vaan merkki siitä, että hänellä on ollut vaikeaa. Tällaisessa tilanteessa on hyvä keskittyä kehittämään pelin muita osa-alueita. On oltava kärsivällinen ja odotettava, että itseluottamus ja hyvä tunne palaavat takaisin, Paul Maurice kertoi Winnipeg Free Pressin mukaan.

Paikallinen kiekkomedia on toivonut suomalaiselta erityisesti pelin nopeuttamista ja yksinkertaistamista. Lisäksi Laineen pelaaminen tasakentällisin, erityisesti puolustusalueella, on kirvoittanut kritiikkiä.

Päävalmentaja Maurice viestii kuitenkin ulospäin, että vain maalinteko ontuu Laineen pelissä.

– Minulla on erilainen näkemys hänen pelistään viidellä viittä vastaan. Mielestäni se on aika paljon parempaa kuin kaksi kuukautta sitten, viime kaudella tai toissa kaudella, Maurice on todennut.

Markkinoilta apua maalipulaan?

Stanley Cupia tavoittelevan Jetsin toimitusjohtaja Kevin Cheveldayoff hankki vuosi sitten siirtorajan kynnyksellä laadukkaan sentterin, Paul Stastnyn St. Louis Bluesista.

Tämä toi lisää laatua Jetsin kakkosketjuun, jossa Laine on pelannut pääosin Bryan Littlen ja Kyle Connorin tai Nikolaj Ehlersin kanssa.

Tänä talvena Jets on yhdistetty siirtomarkkinoilla erityisesti kahteen keskushyökkääjään, New York Rangersin Kevin Hayesiin ja Ottawa Senatorsin Matt Ducheneen. Kumpikin heistä parantaisi joukkueen kakkosketjua ja antaisi Laineelle lisää eväitä maalintekoon.

Laineen tulokassopimus päättyy tähän kauteen. Edessä ovat sopimusneuvottelut Jetsin toimitusjohtajan, Kevin Cheveldayoffin ja Laineen agentin, Petteri Lehdon välillä. Tämä tarkoittaa, että maalitykki pelaa tällä hetkellä paitsi itseluottamuksensa puolesta myös tulevan, rahakkaan sopimuksensa arvosta ja pituudesta.

Patrik Laine Lämäri-ohjelman haastattelussa

Kuva: Tomi Hänninen