Palais Idéal Ranskan Hauterivesissä on ainutlaatuinen rakennus maailmassa. Se on kasattu kokonaan kivistä, jotka postinkantaja Ferdinand Cheval keräsi jakoreiteillään.

Ferdinand Cheval (1836–1924) perheineen

palais-ideal-postimiehen-rakentama-palatsi-14

Eräänä yönä Cheval näki unta palatsin rakentamisesta. Kesti kuitenkin vuosia, ennen kuin Cheval teki mitään unipalatsinsa toteuttamiseksi.

palais-ideal-postimiehen-rakentama-palatsi-5

Mutta sitten eräänä päivänä vuoden 1879 keväällä hänen kohdalleen sattui postinjakomatkalla hyvin erikoinen kivi. Cheval piti kiveä niin erikoislaatuisena, että vei sen mukanaan kotiinsa ihailtavaksi. Silloin hän sai myös idean.

palais-ideal-postimiehen-rakentama-palatsi-1

Seuraavien 33 vuoden aikana Cheval jatkoi kivien keräämistä postinjakoreitillään. Ensin hän keräsi niitä taskuihinsa, sitten suurempaan koriin ja lopulta kottikärryihin. Joka ikisen kiven Cheval poimi omakätisesti reitiltään unelmapalatsiaan varten.

palais-ideal-postimiehen-rakentama-palatsi-4

Yli kolmen vuosikymmenen ajan Cheval käytti iltansa uuden kotinsa rakentamiseen öljylampun valossa.

palais-ideal-postimiehen-rakentama-palatsi-10

Päivät kuluivat postia jakaessa. Rakennustyö saatiin päätökseensä vuonna 1912.

palais-ideal-postimiehen-rakentama-palatsi-11

Tänä päivänä postimiehen rakentama palatsi on suojeltu nähtävyys ja se pitää ovensa avoimena vierailijoita varten.

palais-ideal-postimiehen-rakentama-palatsi-8

Alunperin Cheval olisi toivonut saavansa viimeisen leposijansa omasta palatsistaan, mutta tällainen järjestely oli tuon ajan Ranskassa lainvastaista, joten hän kulutti vielä ylimääräiset kahdeksan vuotta rakentaakseen erillisen mausoleumin itselleen kaupungin hautausmaalle. Se tulikin valmiiksi herran aikaan, sillä Cheval kuoli elokuun 19. vuonna 1924 – vain noin vuotta myöhemmin mausoleumin valmistumisesta. Siitä tuli postinkantajan viimeinen leposija.

Katso Palais Idéal – postimiehen rakentama palatsi video!

Lähteet:
www.mentalfloss.com
www.facteurcheval.com
https://en.wikipedia.org