Perinteinen englantilainen suurseura Leeds on ollut Englannin Mestaruussarjan väriläiskä tällä kaudella.

Seura palkkasi yllättäen argentiinalaisen Marcelo Bielsan päävalmentajaksi viime kesänä. Rekrytoinnin jälkeen Leeds on liihotellut sarjakärjessä kohti Valioliiga-nousua.

Liikanimellä El Loco (suom. Hullu) tunnettua Bielsaa pidetään modernin jalkapallon suurena kehittäjänä. Monet huippuvalmentajat, kuten Pep Guardiola, Mauricio Pochettino ja Diego Simeone, kutsuvat häntä oppi-isäkseen.

Mestaritaktikko tunnetaan paitsi aggressiivisesta pelityylistään, myös neuroottisesta valmistautumisesta kuhunkin otteluun.

Englantilaiset jalkapallofanit saivat käytännön esimerkin Bielsan äärimmäisistä työtavoista heti vuoden alussa.

204 tunnin valmistautuminen

Selkkaus alkoi kun entinen keskikenttälegenda ja nykyinen Derby-manageri Frank Lampard syytti Leedsiä joukkueensa harjoitusten vakoilusta. Lampardin mielestä Bielsan toiminta oli epäeettistä.

Kohu sai uusia kierroksia, kun Bielsa kutsui yllättäen median ylimääräiseen lehdistötilaisuuteen.

Argentiinalainen paitsi myönsi Leedsin harjoitusten tarkkailun, myös paljasti valmennustiiminsä vakoilleen jokaista Mestaruussarjan joukkuetta.

Itse lehdistötilaisuus oli oma lukunsa: Bielsa puhui medialle yli tunnin espanjaksi. Samalla hän näytti Powerpoint-esitystä vastustajista tekemistään yksityiskohtaisista analyyseista.

– Ennen Derby-ottelua katsoimme heiltä yhteensä 51 peliä. Jokaisen pelin analysointi kestää neljä tuntia, Bielsa selvitti kalvosulkeisia pitäessään.

Manageri totesi, että tämän vuoksi hänen ei tarvitse vakoilla vastustajan harjoituksia tietääkseen, miten tämä pelaa.

– Miksi sitten katson? Koska se ei ole kiellettyä. En tiennyt, että se aiheuttaa tällaisen reaktion. Vaikka harjoitusten katsominen ei ole hyödyllistä, se auttaa minua pitämään ahdistukseni matalana, argentiinalainen totesi.

Perspektiiviä huippufutaajille

Bielsan ripittäytyminen käänsi kohun hänen edukseen. Samalla avautuminen lisäsi argentiinalaisen mainetta lajin arvostettuna mutta pakkomielteisenä outolintuna.

Anekdootteja valmentajaneron tempauksista riittää vaikka millä mitalla.

Tämän kauden alussa hän esimerkiksi määräsi pelaajansa keräämään roskia kolmeksi tunniksi. Ratkaisulla Bielsa halusi näyttää joukkueelle, kuinka paljon seuran fanit joutuvat tekemään työtä pääsylippunsa eteen.

Vuonna 2016 Laziossa äärimmäisyyksien mies erosi puolestaan Lazion peräsimestä työskenneltyään siellä vain kaksi päivää. Vuotta aiemmin Bielsa oli puolestaan irtisanoutunut Marseillesta heti kauden ensimmäisen ottelun jälkeen.

El Locon valmistautuminen otteluihin tiedettiin pakkomielteiseksi jo ennen Leeds-pestiä.

Pep Guardiola esimerkiksi sanoi aikanaan Bielsalle, että tämä tietää enemmän Barcelonasta kuin hän itse. Tuolloin Bielsa oli lähettänyt Guardiolalle kattavan analyysinsä herrojen välisen ottelun jälkeen.

– Jos pelaajat eivät olisi ihmisiä, en häviäisi koskaan, kuuluukin Bielsan kuuluisin lause.

Ei siis ihme, että Leedsin harjoituskeskukseen on tuotu Bielsalle oma sänky, että hän voi katsoa otteluvideoita rauhassa myös toimistoaikojen ulkopuolella.