Suomen pieni sisukas kansa on vastannut omasta kehityksestä ja menetyksestänsä jo vuosisatoja. Suomea pelloilta maailmankartalle nostamassa on ollut komea rivi miehiä ja naisia, mutta jälkimmäiset ovat historiankirjoissa jääneet vähemmälle huomiolle.

Näin kansainvälisenä YK:n naistenpäivänä on hyvä nostaa esille niitä naisia, joiden saavutuksia ei mielestämme ole tarpeeksi juhlistettu.

1. Rosina Heikel (1842-1929)

Kaskisissa vuonna 1842 Heikel-Dobbinin perheeseen syntyi viides lapsi, tytär Rosina Heikel. Hän kävi koulunsa Vaasassa, Pietarsaaressa, Porvoossa ja Helsingissä. Rosinan veljet opiskelivat lääketiedettä, ja lääkäriksi halusi hänkin, mutta tuohon aikaan vain miehet saivat opiskella lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Vuonna 1871 keisarillinen kirje Aleksanterin yliopiston konsistorille kuitenkin muutti Suomen historiaa, sillä siinä annettiin oikeus opiskella lääkäriksi myös naisille. Luvasta huolimatta Rosina Heikelilla oli vaikeuksia päästä osallistumaan anatomian kursseille, ja hän joutuikin suorittamaan ruumiinavauksia yksityishuoneessa itsekseen.

Viimein, vuonna 1878 Rosina Heikel suoritti lääketieteen lisensiaatin tutkinnon, jolloin hänestä tui Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen naislääkäri.

2. Maiju Gebhard (1896-1986)

Vuonna 1896 Maiju Gebhard syntyi Helsingissä Hannes ja Hedvig Gebhardin toiseksi lapseksi. Herra ja Rouva Gebhard tulivat tunnetuiksi osuustoimintatutkimuksillaan ja kotikieli perheessä oli ruotsi. Maiju veljiensä kanssa kävi kuitenkin suomenkielisiä kouluja.
Maijua kiinnosti lopulta enemmän kotitalous- ja puutarha-ala, ja hän lähtikin Ruotsiin opiskelemaan ja luomaan kontakteja.

Isänsä perustamaan Pienviljelijäin Keskusliittoon Maiju Gebhard liittyi kotitalous- ja puutarhakonsulentiksi 1920-luvulla, ja alkoi kiertämään Suomea järjestäen kursseja, opintoretkiä ja emäntäpäiviä. Naisille langenneiden kotitöiden helpottaminen nousi seuraavina vuosikymmeninä hänen työnsä teemaksi.

Sota-aikana ja sen jälkeisinä pulavuosina Gebhardin osaston motoksi nousi ”rahattakin voi rationalisoida”. Tällöin hän keksi nostaa Ruotsissa käytetyn puisen astiankuivaustelineen tiskipöydän yllä olevaan kaappiin. Astiankuivauskaappi on kotitalouksissa käytössä nykypäivänäkin.

3. Leena Peltonen-Palotie (1952-2010)

Leena Peltonen-Palotie syntyi vuonna 1952 Helsingissä, mutta muutti 5-vuotiaana Ouluun perheensä kanssa. Hänestä piti tulla lastenlääkäri, mutta olikin enemmän mieltynyt laboratoriotyöhön. Leena väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi Oulun yliopistosta lääketieteellisen biokemian alalta 1978.

Peltonen-Palotie jatkoi lääketieteen tutkijana New Jerseyssä Yhdysvalloissa, jonka jälkeen palasi ensin Oulun sitten Helsingin yliopistoon solubiologian ja molekyyligenetiikan professoriksi. Peltonen-Palotie oli mukana perustamassa Kalifornian yliopiston UCLA:n geenitutkimuslaitosta, jonka jälkeen työskenteli Kansanterveyslaitokselle ja Helsingin yliopistossa vuosina 2002-2007.
Vuodesta 2007 hän jatkoi uraansa EU:n genomiikan tutkimuslaitoksen ihmisgenetiikan ohjelman johtajana ja Suomen molekyylilääketieteen instituutissa.

Leena Peltonen-Palotien tutkimusryhmineen löysi 15 suomalaiseen tautiperimään kuuluvaa geenivirhettä, kuten verenpainetauti, skitsofrenia ja laktoosi-intoleranssi.
Usean tiedepalkinnon lisäksi Peltonen-Palotie sai oman postimerkkinsä vuoden 2010 naistenpäivänä.

Kaikkia upeita suomalaisia naisia emme saaneet mahtumaan tähän artikkeliin, mutta suosittelemme ottamaan heistä selvää esimerkiksi Naisten Äänen nettisivulla – saatat yllättyä siitä, kuinka monella alalla he ovat menestyksekkäästi vaikuttaneet!

Lähteet:
Naisten Ääni – suomalaisten naisten elämää
Biomedicum Helsinki

Kansikuva:
Helsingin kaupunginmuseo