Odotukset eivät olleet suuria, kun Ole Gunnar Solskjær otti komennon Manchester Unitedissa ennen joulua.

Moldesta lainatun valmentajan piti luotsata risainen United-laiva kunnialla läpi karikkoisen kauden ja palata vähin äänin takaisin Norjaan. Se olisi ollut seuralegendan kiitos Pohjois-Englannin jättiläisille.

Mutta mitä vielä, Solskjær on herättänyt nukkuvan, syvässä kriisissä olleen punaisen pirun. Yhdeksän ottelun jälkeen ManU ei ole hävinnyt ainuttakaan ottelua, ja vyöllä on vain yksi tasapeli. Suurin osa peleistä on vieläpä voitettu selvin numeroin.

Päivä päivältä näyttääkin selvemmältä, ettei väliaikaismanageria enää noin vain syrjäytetä.

Samalla Unitedin johtoportaassa kuitenkin pohditaan norjalaisen vakinaistamisen riskejä. Epäonnistuihan Solskjær totaalisesti edellisessä Valioliiga-pestissään Cardiffin peräsimessä nejä vuotta sitten.

Rohkea ja joustava

ManU:n selkein ero José Mourinhon aikaan on ennen kaikkea pelillinen. Portugalilaisen United oli kaavoihinsa kangistunut ja pelokas joukkue.

Solskjær otettua ohjat poppoo on ollut taktisesti joustava, ja hän on tehnyt tilanteen vaatiessa rohkeitakin vaihtoja.

Esimerkki tästä nähtiin viime viikolla Arsenalia vastaan FA Cupissa.

ManU oli ensimmäisen puoliajan jälkeen 1-2-johdossa Emiratesilla. Varmistelun sijaan Solskjær vaihtoi 72. Minuutilla hyvin pelanneet Romelu Lukakun ja Alexis Sánchezin Marcus Rashfordiin ja Anthony Martialiin. Kymmenen minuuttia myöhemmin Martial taiteili ottelun loppulukemiksi 1-3.

Vastaavassa tilanteessa Mourinho olisi varmasti komentanut takalinjoille lisää puolustajia.

Tähdet heräsivät

Solskjærin aikana myös joukkueen henkinen lataus on suorastaan räjähtänyt uudelle tasolle.

Mourinho ehti olla tukkanuottasilla useammankin tähtipelaajan kanssa jo pitkään. Kuvaavaa on, että viimeisessä pelissään ennen potkujaan Mourinho istutti joukkueen suurinta tähteä Paul Paugbaa vaihtopenkillä.

Solskjærin alaisuudessa Pogba on tehnyt kuusi maalia ja antanut neljä maaliin johtanutta syöttöä.

Oikukkaan Mourinhon ja pidetyn Solskjærin välillä on runsaasti eroa, mutta syytä ei ole väheksyä myöskään norjalaisen taustajoukkoja.

Solskjærin apuna on muuan Mike Phelan, joka oli vuosikymmeniä ManU-legenda Sir Alex Fergusonin oikea käsi. Phelanin auktoriteetti ja tietotaito ovat tuoneet varmasti uutta puhtia joukkueen pukukoppiin.

”Me tavoittelemme mestaruutta”

Huikeiden tulosten myötä Solskjærin tavoitteet ovat nousseet uudelle tasolle.

– Me olemme Man United, meidän pitää aina tavoitella mestaruutta, norjalainen totesi.

Tässäkin suhteessa hän on toista maata Mourinhoon verrattuna. Portugalilainen suhtautui julkisuudessa joukkueen mahdollisuuksiin usein vähättelevästi, ja esimerkiksi pelaajamateriaalista valittaminen saavutti paikoin koomisia tasoja.

ManU on kaukana sarjaa johtavasta Liverpoolista, mutta muilla areenoilla kaikki on vielä mahdollista.

Se on edelleen mukana Mestarien liigassa, jossa se kohtaa seuraavaksi pariisilaisen PSG:n. ManU taistelee pokaalista myös FA Cupissa, jossa se kohtaa seuraavaksi Chelsean.

Kysymys kuuluukin: Päättyykö Manchester Unitedin katastrofikausi sittenkin pokaalijuhliin?