Reilun 55 kilometrin toisistaan sijaitsevat Liverpool ja Manchester ovat kilpailleet keskenään teollisen vallankumouksen alkuajoista saakka. Varsinkin tekstiiliteollisuudessa pärjännyt Manchester oli aluksi niskan päällä. Liverpool pystyi vastaamaan satamansa ansiosta, lähtiväthän sieltä maailmalle myös naapurikaupungin hyödykkeet.

Manchester kehittyi kuitenkin nopeammin, kun siirryttiin kohti raskaan teollisuuden jälkeistä aikaa. Se otti mallia mieluummin Lontoon suunnasta, kun Liverpoolissa kilpailtiin ennemminkin Manchesterin kanssa.

Kulttuurin ja erityisesti musiikin saralla scousereilla oli tosin syytä ylpeyteen. Liverpoolista tulivat muun muassa Gerry and the Pacemakers, Billy Fury ja ennen kaikkea The Beatles. Manchesterissa jammailtiin puolestaan Joy Divisionin, The Smithsin, The Stone Rosesin ja Oasisin tahtiin.

Suurin ja kaunein

Kiivaimmillaan kaupunkien kilpailu ja viha–rakkaus-suhde on ollut jalkapallokentällä.

Vihreällä veralla Manchester United ja Liverpool Football Club ovat Englannin suurimpia ja menestyneimpiä.

20 liigamestaruutta voittanut United nousi pitkäaikaisen managerinsa Sir Alex Fergusonin opissa Liverpoolin ohi keväällä keväällä 2011. Liverpoolilla liigamestaruuksia on edelleen 18. Seuran edellinen täysosuma tuli kaudella 1989–90.

Liverpool on voittanut Mestarien liigan ja tämän edeltäjän Euroopan-cupin viidesti Unitedin kolmea vastaan. Kotimaisia cup-pystejä kahdella seuralla on yhteensä järisyttävät 68.

Täten ei ole ihme, että Liverpool Football Clubin ja Manchester Unitedin välistä North-West Derbyä pidetään yhtenä jalkapallon suurimmista ja kauneimmista klassikoista.

Luoteis-Englannin jättiläisten väliseen derbyyn rinnastettavia otteluita jalkapallossa ovat vain Celticin ja Rangersin välinen Old Firm, Boca Juniorsin ja River Platen yhteenotto Superclásico, Barcelonan ja Real Madridin mittelemä El Clásico sekä milanolaisseurojen Derby della Madonnina.

Kallis tappio

Liverpool FC ja Manchester United ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 201 kertaa. Ensimmäinen seurojen välinen virallinen ottelu pelattiin Englannin vanhassa 2. divisioonassa lokakuussa 1895. Tuolloin Liverpool voitti alkuperäisellä Newton Heath -nimellään pelanneen kilpailijansa 7–1.

United on kuitenkin ollut niskan päällä keskinäisissä otteluissa vuosien saatossa. Se on voittanut naapurinsa 80 kertaa. Liverpoolilla voittoja on 66.

Yhteenotoista viimeisin, joulukuussa Anfieldilla käyty liigakamppailu nousi merkitykseltään valtavaksi.

Liverpool, vaikkakin onnekas viimeistelyssään, oli kenttätapahtumien perusteella selvästi parempi ja voitti maalein 3–1.

Tappio oli liikaa Unitedin seurajohdolle, ja manageri José Mourinho sai lähteä. Mourinhon poistuessa näyttämöltä United oli raapinut 17 liigaottelusta 26 pistettä.

Kyseinen tahti, 1,53 pistettä per ottelu, olisi tuonut 38 ottelun sarjassa 58 pistettä. Tämä olisi tiennyt sijoittumista keskikastiin ja europelien ulkopuolelle.

Epäonnistumisestaan huolimatta The Special One poistui takaovesta yli 20 miljoonan euron arvoisen kultaisen kädenpuristuksen saattelemana.

Osat ovat vaihtuneet

Mourinhon seuraaja Ole Gunnar Solskjær on saanut joukkueen vahvaan tuloskuntoon. United on voittanut norjalaisen seuralegendan alaisuudessa 11 kertaa.

Solskjærin ainoa kauneusvirhe on kotitasapeli Burnleyn kanssa. Mestarien liigan neljännesvälierien ensimmäisessä osassa tullutta kotitappiota – Solskjærin ensimmäistä – norjalainen piti muistutuksena realiteeteista. Ranskalainen PSG oli pelillisesti parempi ja voitti maalein 0–2.

Tulevana sunnuntaina Solskjæria odottaa lyhyen, toistaiseksi voimassa olevan United-pestinsä kiivain ja tunteikkain haaste, kun Jürgen Kloppin valmentama Liverpool saapuu Old Traffordille.

Rakkaiden vihollisten kohtaamisissa on kovat panokset – ja niihin kiteytyy aina jotain jalkapalloa suurempaa. Nyt osat ovat jälleen vaihtuneet. Mestaruutta janoava Liverpool on vuorostaan kuskin paikalla.

 

Kuva: Shutterstock