Suomen jääkiekkomaajoukkuetta kutsutaan yleisesti Leijonat-nimellä.

Leijonat nimitys juontaa Suomen vaakunasta, jossa punaisella pohjalla esiintyy kruunupäinen leijonahahmo. Suomileijonan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta Suomen laissa heraldinen selitys eli vaakunaselitys on määritelty näin:

Punaisessa kentässä kruunupäinen leijona, joka pitää oikean etujalan sijalla olevassa haarniskoidussa kädessä iskuun kohotettua miekkaa ja polkee takajaloillaan sapelia, leijona kruunuineen ja varuksineen, aseiden kahvat ja käsivarsihaarniskan nivelet kultaa sekä aseiden terät ja käsivarsihaarniska hopeaa; kenttään siroteltu yhdeksän hopearuusua.”


Kuva: Olof Eriksson, Suomen vaakuna, 1978

Mitä leijonat symboloi?

Leijonia pidetään uljauden, voiman ja rohkeuden symboleina.  Joillekin kuninkaille on annettu lisänimeksi leijona, olkoon tästä esimerkkinä Rikhard I Leijonamieli. Ja onhan leijonalle vakiintunut paikka eläinten kuninkaanakin.

Tukeutuen Suomen vaakunaan ja leijonan symboliikkaan maajoukkueen lempinimi on hyvä valinta. Pienestä koostaan huolimatta Suomi on sisukas ja urhoollinen maa.

Jääkiekon MM-kilpailut 2019 pelataan Slovakiassa. MM-kisat käynnistyvät tänään ja Suomi saa vastaansa Kanadan  klo 17:15. MM-finaali pelataan 26. toukokuuta.

Artikkelikuva: Suomen jääkiekkoliitto / Suomen jääkiekkomaajoukkue