Jalkapallon siirtomarkkinoiden kuumin nimi ensi kesänä on Borussia Dortmundin 18-vuotias laituri Jadon Sancho. Englantilainen pallotaituri on noussut kuluvalla kaudella saksalaisen suurseuran tähtipelaajaksi – ja samalla hänestä on tullut yksi Euroopan kiinnostavimmista ja dynaamisimmista pelaajista.

Sanchon tarina on esimerkki laadukkaasta kykyjenetsinnästä ja rohkeudesta luottaa nuoriin pelaajiin. Täysin puskista englantilaisen menestys ei ole kuitenkaan tullut.

Laitahyökkääjä, jonka sukujuuret ovat Trinidad ja Tobagossa, on kuulunut Englannin nuorten maajoukkueiden tähtikaartiin alle 16-vuotiaasta lähtien. Hän ehti viimeistellä yli 20 maalia Englannin poikamaajoukkueissa ennen debyyttiään A-maajoukkueessa marraskuussa 2018. Sanchon ansioluettelosta löytyy myös alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruus, jonka Englanti voitti 2017.

Puolen miljoonan teini

Sancho on Hertfordshiressä, Lontoon kupeessa majailevan Watford FC:n kasvatti. Hän liittyi seuran akatemiaan seitsemänvuotiaana.

Sanchosta kasvoi yksi Watfordin juniorityön kruununjalokivistä, ja suurseurat kiinnostuivat hänestä jo nuorella iällä. Poika siirtyikin Manchester Cityyn vain 14-vuotiaana. Kaupan kokonaisarvo oli, kaikkien ehtojen täyttyessä, puoli miljoonaa puntaa.

Laitahyökkääjä teki ison vaikutuksen myös Cityn akatemiassa – ja kesällä 2017 seuran puheenjohtaja Khaldoon Al Mubarak kehotti valmennusjohtoa nostamaan nuorukaisen pikavauhdilla edustusmiehistöön.

Toisin kuitenkin kävi.

Varjoista valokeilaan

Sanchoa ei valittu Cityn harjoitusleirin miehitykseen kesällä 2017. Taustalla muhivat erimielisyydet nuorukaisen uudesta sopimuksesta ja peliajasta. Elokuun lopussa tilanne ratkesi: Sancho vaihtoi maisemaa.

Hän siirtyi Borussia Dortmundiin kahdeksalla miljoonalla punnalla ja liittyi oitis saksalaisen suurseuran ykkösmiehistöön. Nuorukainen debytoi Bundesliigassa lokakuussa 2017 Eintracht Frankfurtia vastaan, ja hän onnistui ensimmäisen kerran maalinteossa huhtikuussa 2018 Dortmundin ja Leverkusenin välisessä ottelussa.

Tämän jälkeen Sancho ei ole selkänsä taakse vilkuillut.

Hän solmi kesällä 2018 uuden, neljän vuoden sopimuksen Dortmundin kanssa ja jatkoi kehitystään kentän puolella.

Kaudella 2018–19 Sancho on tehnyt Bundesliigassa kahdeksan maalia ja antanut 15 maaliin johtanutta syöttöä. Mestarien liigassa hänen tehonsa olivat 1+1.

Pepin haaste ei kelvannut

Nuorukaisen vahvat otteet ovat aktivoineet Valioliigan suurseurat ja mantereella rahapussillaan pullistelevan Paris Saint-Germainin.

Dortmund on ilmoittanut, että Sancho ei ole myytävänä mistään hinnasta. Laitahyökkääjään vahvasti yhdistetty Manchester United kuitenkin uskoo, että Dortmund on valmis kaupankäyntiin, jos siirtosumma kipuaa lähelle 100 miljoonaa puntaa.

Manchester Cityllä on etuosto-oikeus Sanchoon, mutta seura tuskin maksaa massiivista siirtosummaa entisestä akatemiapelaajastaan – varsinkaan, kun manageri Pep Guardiolan mukaan Sancho ei ollut valmis ottamaan haastetta vastaan ja nousemaan avainpelaajaksi tähtiä vilisevässä Cityssä.