Taistelu Englannin Valioliigan pokaalista ja Mestarien liigaan oikeuttavista sijoituksista käy kuumana, mutta mielenkiintoisia asioita tapahtuu myös sarjan peräpäässä.

Ennen lauantain (19.1.) kierrosta putoamisuhan alla ovat Newcastle, Fulham ja Huddersfield.

Perinteisesti Valioliigan säilymisen edellytyksenä on pidetty 40 pistettä. Nykyisellä tahdilla Huddersfieldin pistesaldoksi jäisi 19, Fulhamin 24 ja Newcatlen 31. Ei siis hyvältä näytä.

Tuhoa Tylsyys selvitti, mikä joukkueissa kiikastaa.

Manageri ja omistaja sotajalalla

Ehdottomasti kiinnostavin tapaus triossa on suurseura Newcastle.

Mestarien liigankin voittanut manageri Rafa Benitez otti joukkueen komentoonsa keväällä 2016.

Sittemmin seura putosi Valioliigasta ja nousi takaisin Englannin mestaruussarjan voittajana. Viime kaudella Newcastle sijoittui hienosti kymmenenneksi.

Vajaan kolmen vuoden aikana Benitez on kuitenkin käynyt avoimehkoa sotaa Newcastlen omistajaa Mike Ashleya vastaan.

Koilis-Englannin vihatuin jalkapallopomo ei ole suostunut lupauksistaan huolimatta vahvistamaan joukkuetta.

Tuoreen selvityksen mukaan Newcastle on käyttänyt Valioliiga-joukkueista vähiten rahaa siirtomarkkinoilla. Jopa jotkut alemman sarjatason seuroista ovat kuluttaneet enemmän puntia pelaajaharkintoihin tällä kaudella.

Ashley on yrittänyt myös myydä seuraa jo useamman kauden ajan. Vaikka ostajaehdokkaita on ollut, kaupat ovat kariutuneet liikemiehen järjettömiin vaatimuksiin.

Näyttääkin vahvasti siltä, että Ashley saa toiminnallaan arvostetun ja pidetyn managerin vaihtamaan maisemaa kauden päätteeksi.

Newcastlen suurimmat ongelmat kauden aikana ovat olleet hyökkäyspäässä. Joukkueen paras maalintekijä Salomón Rondón on tehnyt vain viisi maalia.

Merkillepantavaa on myös se, että seuran peli on sakannut erityisesti kotistadionilla. Pelkästään vieraspeleillä mitattuna Newcastle olisi sarjassa sijalla 12.

Mestarivalmentajan pelastustalkoot

Fulham on putoajaehdokkaista ainoa seura, joka on myös nousijajoukkue Valioliigassa.

Nousun jälkeen lontoolaisjoukkue antoi pikapotkut Slaviša Jokanovićille ja pestasi tilalle Claudio Ranierin marraskuussa.

Italialaismanageri on kovan profiilin rekrytointi, sillä hänellä on taskussaan tuoreehko Valioliigan mestaruus.

Ranieri tunnettiin Leicesterissä poikkeuksellisen suoraviivaisesta pelitavastaan mestaruuskaudella 2015-2016.

Toistaiseksi managerivaihdos ei ole kuitenkaan näkynyt tuloksissa, sillä Fulham on voittanut Ranierin alaisuudessa vain kaksi ottelua.

Ongelmana ovat olleet vieraspelit, joista se on kerännyt toistaiseksi vain kaksi pistettä. Fulham on myös päästänyt sarjassa eniten maaleja.

Wagner lähti yhteisymmärryksessä

Sarjan jumbona tiukasti majaileva Huddersfield oli vielä viime kaudella Valioliigan positiivinen väriläiskä.

Joukkuetta kipparoi saksalais-yhdysvaltalainen David Wagner, joka jätti yllättäen seuran maanantaina (14.1.). Wagner oli erittäin pidetty hahmo seuran fanien silmissä.

Ilmoituksen jälkeen Huddersfieldin puheenjohtaja Dean Hoyle ilmoitti, että hänellä ei ollut aikomustakaan antaa potkuja Wagnerille

– Tiedän, että termi ”yhteisymmärryksessä” tarkoittaa ammattijalkapalloilussa usemmiten potkuja, mutta tämä on aidosti yhteinen päätös. David tuntee seuraa kohtaan todellista rakkautta, ja hänen suurin huolenaiheensa on se, mikä on parasta Hudderfieldin kannalta, Hoyle selitti.

Tulevan viikonlopun ottelussa Terriers-miehistöä johtaa reservijoukkueen valmentaja Mark Hudson.

Huddersfieldin tilanne on loppukautta ajatellen tukala. Joukkue on tehnyt 22 ottelussa vain 13 maalia, se on sarjan huonoin kotijoukkue ja edellisestä voitosta on aikaa jo lähes kaksi kuukautta.