Maailman parhaan jääkiekkosarjan, NHL:n varaustilaisuuteen on vielä reilut kolme kuukautta, mutta NHL-seurat kykyjenetsijöineen valmistautuvat kulisseissa kiivaasti Vancouverissa järjestettävään tapahtumaan, yhteen kiekkokesän kohokohtaan.
Yleinen konsensus kesän 2019 varaustilaisuuden ympärillä on ollut, että Yhdysvaltain alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa ja USNTDP Juniorsissa pelaava keskushyökkääjä Jack Hughes varataan tulevan kesän varaustilaisuudessa ensimmäisenä.
Yhtä varmana on pidetty, että TPS:n liigajoukkueessa läpimurtokauden pelanneen Kaapo Kakon nimi huudetaan toisena.

Hughesilla vaivoja, Kakko lieskassa

Kevätkauden aikana voimasuhteet ovat kuitenkin muuttuneet. Eivät siksi, että 100 tehopistettä 53 sarjaottelussa tällä kaudella saalistanut Hughes olisi pelannut alakanttiin. Hughes pelaa loistavaa kautta junioritasolla, eikä hänen asemaansa horjuta edes loukkaantumiset, jotka vaivasivat häntä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja joiden takia hän joutui jättämään Five Nations Cupin väliin.
Hughesin asemaa draftin ykköspelaajana sen sijaan uhkaa Kakon häikäisevä kevätkausi. Kakko ratkaisi vuodenvaihteessa käydyissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen maailmanmestaruuden, ja hän on jatkanut loistavia otteitaan kotimaan Liigaan palattuaan.

Ohi Barkovin

Kakko teki liigakauden 22. maalinsa, kun TPS kohtasi SaiPan runkosarjan päätösottelussa. Samalla hänestä tuli liigakiekon historian paras alle 18-vuotias maalintekijä.
Kakko voitti TPS:n sisäisen maalipörssin ja sijoittui Liigan maalitilastossa seitsemänneksi, vaikka hän pelasi runkosarjan 60 ottelusta vain 45.
Edellinen 18-vuotiskauttaan pelannut tilastoykkönen oli Tapparaa edustanut Aleksander Barkov, joka viimeisteli 21 maalia kaudella 2012–2013. Sittemmin Barkovista on kasvanut NHL-tähti ja edustamansa Florida Panthersin kapteeni.

Vaikuttaako pelipaikka?

Hughes on varausluokkansa dynaamisin pelaaja, mutta häntä ei ole nostettu ennakkoon samalle tasolle kuin Connor McDavidin ja Auston Matthewsin kaltaiset eliittitähdet.
Tulevaa ykkösvarausta päätettäessä suureen rooliin saattaa nousta myös se, näkeekö ensimmäisenä varaava joukkue Kakon lopulta keskushyökkääjänä vai laiturina.
Mikäli vastaus on keskushyökkääjänä, Kakon mahdollisuudet Hughesia vastaan kasvavat. Hänen puolestaan puhuvat myös koko – Kakko on isompi kuin Hughes – ja se, että suomalaisen vyön alla on jo erinomainen kausi miehiä vastaan.